torsdag 30. mai 2013

Øving 2, oppgave 4

Øving 2, oppgave 3

Hvorfor trengs en strategi?

Sosiale medier er en forholdsvis ny kommunikasjonskanal for bedrifter, og denne gir mange nye muligheter og har et stort potensial for bedrifters profilering og merkevarebygging. En ting kundene bruker sosiale medier til er å få produktinformasjon.






Men dette handler om mye mer enn det. Kundene i dagens samfunn er veldig annerledes enn de var for noen år tilbake. Det er ikke lengre en monolog fra bedriftene, hvor kundene lytter, men heller en dialog og et sted hvor bedrifter og kunder møtes til utveksling av tanker og meninger, og som Erlend Førsund skriver i sin blogg:

Kundene våre, som før lyttet til oss, er nå deltakere, og de vil at vi skal lytte til dem. Alle er i mediebransjen – du, kunden, pressen, ja, alle som vil være der.

At bedrifter må følge denne forandringen er viktig, noe som Thomas Holm Helgesen poengeter på twitter:






En av bedriftene som er kjent for å være dyktige i sosiale medier er Stormberg, og de har helt klart fått med seg, og er bevisste på at kundenes makt har blitt større, og at debatten mellom bedrift og kunder er viktig.






Sosiale medier er en forholdsvis ny måte for bedrifter å være i kontakt med sine kunder på, men utviklingen har skjedd veldig raskt, og det har ført til at det lenger ikke bare er en mulighet for bedrifter, men at det har kommet til et punkt hvor det er en forventning blandt kundene at bedriften skal være tilgjengelig på sosiale medier. Dette legger et større press på bedrifter som ikke er en del av denne utviklingen.






Sosiale medier gir bedrifter uten tvil mange og gode muligheter, men det kan også brukes feil og være inneffektiv, eller til og med gi et negativt inntrykk av bedriften. For å unngå dette og for å få best mulig utnytte av bruk av sosiale medier er det viktig med en strategi. Det skrives mye om dette temaet på nettet, og her er noen punkter jeg har funnet som jeg mener bør være med i en slik strategi:

- Hva ønsker man å oppnå ved bruk av sosiale medier? En definasjon av konkrete mål er viktig.
- Hvordan ønsker man å oppnå dette? Hva skal man gjøre i sosiale medier?
- Hvordan vil man framstå i sosiale medier?
- Hvilke kanaler skal man bruke?
- Hvilken del av bedriften skal være ansvarlig og hvem skal delta?

Øving 2, oppgave 2

Under er en liste over de 15 twitter-brukerne jeg valgte å følge, med en liten begrunnelse/beskrivelse for hver enkelt.

Bernard Enjolras @samfunnsforsker - Forskningsleder ved institutt for sammfunnsforskning. Er veldig interessert i sosiale medier og tweeter ofte om temaet.

Social-Hire.com @Social_Hire - Skriver om sosiale medier relatert til jobbsøking.

BetaTrondheim @BetaTrondheim - Skriver om bruk av sosiale medier i Trondheim kommune.

PR-operatørene @properator - Markeds- og PR-byrå som kommer med tips og råd om PR og sosiale medier.

Thomas Holm Helgesen @holmhelgesen - Dansk prosjektleder og ekspert i sosiale medier.

Svend Andreas Horgen @svendah - Høgskolelektor og studieleder. Underviser bl. a. i faget sosiale medier.

Kristine Dalene @KristineDalene - Rådgiver i sosiale medier for Metronett.

Vocus @Vocus - Utvikler av software for markedføring i sosiale medier.

Stormberg @stormberg - Norsk selskap som er kjent for å være dyktige i sosiale medier.

Sosial direkte @Sosialdirekte- Skaper og deler innhold om sosiale medier i flere kanaler, bl. a. på nett-TV.

Datatilsynet @Datatilsynet - Tilsyn og ombud med oppgave å overvåke overholdelse av personopplysningsloven.

Mitch Joel @mitchjoel - Bl. a. journalist og profesjonell foredragsholder med stor interesse for sosiale medier.

Helene Jørum @HeleneJorum - Medieviter og Sosiale Medier-ansvarlig i Oslo Student-TV.

Trine Grung @trinegrung - Kurser andre i hvordan bli synlige på nett.

Henning Aarsand @aarsand - Selger, leder og markedsfører.

tirsdag 28. mai 2013

Øving 1, oppgave 4

Forventningsfaktorer

Jeg har lett litt rundt på nettet og funnet en blogg jeg mener demonstrerer flere av forventningsfaktorene beskrevet i leksjonen "forretningsmessig bruk av sosiale medier".








Dette er NRK sin blogg som de beskriver slik:

"NRKbeta er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. Vi skriver om internett og ny teknologi med fokus på deg som bruker og på det som vi i NRK gjør i den forbindelse."

Troverdighet
Flere av NRK's ansatte skriver innlegg på denne bloggen, noe som bidrar til troverdighet og et mer personlig preg på innholdet. Troverdighet oppnås også ved å la lesernes meninger komme uredigert fram i kommentarfeltene.

Gjennomsiktighet
På sin blogg mener jeg NRK i flere innlegg viser åpenhet og gir innsyn i bedriften. Innlegg om hvordan produksjoner foregår, om NRK's profilbygging og strategier og lignende gir leserne et dypere innblikk i NRK, noe som fører til økt respekt. Under er et eksempel på et slikt innlegg.








Åpenhet
Mange innlegg på denne bloggen er av typen "hva synes du om ...?", "hjelp oss med ..." og lignende som byr opp til diskusjoner med leserne. Dette, i tillegg til å være veldig responsive til kommentarer, gir inntrykk av å være en bedrift som hører på og tar hensyn til sine kunder, og dette gir prov på en høy grad av åpenhet. Under er et eksempel på et slikt innlegg.






Rask respons
Det publiseres veldig hyppig innlegg på denne bloggen, og lesernes kommentarer blir ofte besvart raskt. Dette gjør at dialogen flyter godt i kommentarfeltene til mange av innleggene.

Øving 1, oppgave 3

Itfag-bloggen

Bloggen http://blogg.itfag.hist.no er laget av ansatte ved Avdeling for informatikk og e-læring ved HiST og handler om IKT, teknologi, læring og forskningsarbeid. Funksjonen denne bloggen fyller er å kommunisere og dele kunnskap med andre, først og fremst studenter ved HiST.

På denne bloggen er det skrevet 181 blogginnlegg i 9 forskjellige kategorier. Det publiseres vanligvis noe i bloggen hver uke, men hyppigheten er varierende. De fleste innlegg er skrevet av Svend Andreas Horgen, men det finnes også andre som bidrar her.

Leserne av denne bloggen er sannsynligvis i hovedsak studenter som tar IT-studier og lærere ved HiST, men også andre som har en interesse for temaene det blogges om.

Mange av innleggene er av en natur som oppfordrer til innspill eller spørsmål fra leserne. I så måte er bruk av blogg ideelt, da det gir en mulighet for leserne til å gjøre nettopp dette ved å bruke kommentarer. Et av målene med å ha en slik funksjon for kommentarer fra leserne er at det kan gi en merverdi til innleggene som publiseres. Her er et eksempel på en kommentar som jeg mener gir nyttig tilleggsinformasjon til et innlegg på bloggen:











Itfag-bloggen bruker den populære plattformen Wordpress, som er kjent for å være fleksibel, og den gjøre at bloggen kan kjøres fra egen server. Valget av navnet Itfag for bloggen regner jeg med er for å identifisere den med IT-fagene HiST tilbyr, og mye av informasjonen her er rettet mot studentene av disse fagene.

For å sortere og gi leserne en bedre mulighet til å finne innlegg om lignende temaer brukes det "tagger". Et eksempel på en slik "tag" er "bacheloroppgave". Et innlegg som handler om bacheloroppgaver har denne "taggen", og det gir da leserne som vil lese flere innlegg om dette temaet mulighet til å få disse presentert, uten å måtte bla seg gjennom alle innleggene.

Velkommen til min blogg

Denne bloggen er laget i forbindelse med faget Sosiale medier ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Av forskjellige årsaker vil gjennomføringen av dette faget skje veldig raskt for mitt vedkommende, men jeg satser på at dette ikke vil gå ut over kvaliteten på denne bloggen. Mye vil skje her de nærmeste dagene, så følg med!